Šefpavāra Renāra Purmaļa meistardarbnīca topošajiem pavāriem

10. oktobrī Cēsu novada Kārļos norisināsies meistardarbnīca, kurā četru Latvijas profesionālo skolu topošie pavāri gatavos vietējo un sezonālo ēdienu kopā ar restorāna “Kārļmuiža” šefpavāru Renāru Purmali.

Pasākumā pulcēsies 20 aktīvākie projekta “Dalīsim brālīgi? #2. Skola” dalībnieki no Rēzeknes, Kandavas, Kuldīgas un Saldus profesionāli tehniskajām skolām, kuri 2017. gadā iesaistījās izglītojošā skolu programmā par atbildīgu pārtikas patēriņu un pārtikas atkritumu samazināšanas iespējām. Projekta ietvaros jaunieši veica novērojumus par pārtikas atkritumu rašanās iemesliem dažādās pārtikas patēriņa vietās.    

Meistardarbnīca sāksies ar pārgājienu uz tuvējo zivju audzētavu un “Kārļmuižas” dārziem, kuros topošie pavāri kopā ar šefpavāru sarūpēs produktus gatavošanai. Ražas laikā liela daļa “Kārļmuižā” pasniegto produktu tiek izaudzēti pašu saimnieku rokām, tādā veidā būtiski samazinot, vides ietekmes, kas rodas produktu loģistikas un uzglabāšanas laikā. Lai arī raža ir novākta, tomēr uz lauka vēl palikuši aukstumcietīgi augi, kuru novākšanu meistardarbnīcas laikā pavadīs Renāra stāstījums par to audzēšanu. Renārs Purmalis zināšanas par videi draudzīga ēdiena gatavošanu papildinājis, izstrādājot arī bakalaura darbu vides zinātnēs par tēmu “Zaļo restorānu sistēmas ieviešanas iespējas Latvijā”, līdz ar to pavārmākslas stāstu papildinās arī stāstījums par energoefektīvām tehnoloģijām restorānos.

Skolu programmas vadītājs Artūrs Jansons no vides organizācijas “homo ecos:” pārliecinājies, ka zināšanas par pārtikas atkritumu samazināšanu un ilgtspējīgu pārtikas ieguvi īpaši nozīmīgas jauniešiem, kuri sāvu nākotnes profesiju saista ar sabiedrisko ēdināšanu.  Tiek lēsts, ka, rēķinot uz vienu Latvijas iedzīvotāju, gada laikā atkritumos tiek izmesti vismaz 113 kg pārtikas produktu, liela daļa atkritumu rodas pārtikas ražošanas un loģistikas laikā, bet daļa arī sabiedriskajā ēdināšanā. Eiropas Komisijas dati liecina, ka 38 % no visiem pārtikas atkritumiem rodas tieši mājsaimniecībās. Daļa atkritumu tiek atdalīti un fiksēti kā pārtikas atkritumi, daļa nonāk sadzīves atkritumu kopējā masā un tālāk jau poligonos kā jaukti sadzīves atkritumi.

Projektā “Dalīsim brālīgi? #2. Skola” ieaistījušās jau astoņas no 11 profesionāli tehniskajām skolām Latvijā. Iepriekš izglītojošā programma tika īstenota Jelgavas, Rīgas, Daugavpils un Valmieras arodskolās. Video par to redzams šeit.