Seminārā pārrunās jautājumus par veselīga un ilgtspējīga uztura patēriņa veicināšanu

Pasaules Veselības Organizācijas Eiropas reģionālais birojs un Rīgas Stradiņa universitāte kopā ar Ziemeļvalstu Ministru padomi no 27.februāra līdz 1.martam organizē darba semināru «Ceļā uz veselīgu un ilgtspējīgu pārtikas sistēmu izveidi Baltijas valstīs» ar mērķi pārrunāt situāciju uztura jautājumos un PVO rekomendāciju īstenošanu Latvijā un citās Baltijas jūras reģiona valstīs.

Visā pasaulē pieaug mūža ilgums, tomēr dzīves kvalitāti atspoguļo veselīgie mūža gadi, kas raksturo paredzamo mūža ilgumu, parādot kvalitatīvi nodzīvotos mūža gadus. Zināms, ka nozīmīgākie nāves cēloņi ir neinfekciju slimības, tādas kā sirds un asinsvadu slimības un ļaundabīgie audzēji. Neveselīgs uzturs ir viens no būtiskākajiem ietekmējamiem riska faktoriem, kas palielina šo slimību risku. Pētījumi rāda, ka iedzīvotāji uzturā pārāk maz lieto dārzeņus un augļus, bet pārmērīgi daudz uzņem cukuru, sāli un taukainu ēdienu. Nelabvēlīgi uztura ieradumi palielina saslimstību ar neinfekciju slimībām, kas rada arī papildus finansiālo slogu valstu ekonomikām. Turklāt pārtikas ražošana ir atbildīga arī par vienu trešdaļu no visām siltumnīcefekta gāzu emisijām, bioloģiskās daudzveidības noplicināšanu un ievērojamiem saldūdens zudumiem. Veselīgas un ilgstspējīgas pārtikas nodrošināšana ir viens no mūsdienu pasaules galvenajiem izaicinājumiem.

Seminārā piedalīsies Baltijas valstu Veselības ministriju nominētie pārstāvji, veselības nozares pārstāvji, kā arī uzaicinātie nozares eksperti no Norvēģijas, Dānijas, Somijas, Zviedrijas un Nīderlandes. Pasākuma laikā tiks apzinātas valstu vajadzības, precizētas prioritātes un darbības, kartētas pārtikas sistēmas, aptverot visus ar pārtikas sistēmu saistītos sektorus. Dalībnieki izvērtēs Eiropas valstu labos piemērus un esošos instrumentus pētnieciskās sadarbības attīstīšanai, iniciēs pētnieku un politikas veidotāju jaunu sadarbības tīklu veidošanos, kā arī vienosies par vienotiem pētnieciskajiem plāniem Baltijas jūras reģiona valstīm.

„Ikviena valsts var darīt vairāk, lai veicinātu veselīgāka uztura izvēli. Maz ticams, ka uzvedības maiņas sabiedrībā notiks pašas no sevis, ja ikdienas vide nepiedāvās atbalsta instrumentus, ” uzskata Joao Joakims Rodriges da Silva Breda (João Joaquim Rodrigues da Silva Bred), Pasaules Veselības Organizācijas Neinfekciju slimību profilakses un kontroles Eiropas biroja vadītājs. 

Lai iegūtu sīkāku informāciju par semināru, lūdzu, sazinieties ar Sabiedrības veselības institūta direktori un Rīgas Stradiņa universitātes profesori Guntu Lazdāni, gunta.lazdane@rsu.lv, tel. +371 67293837.