12. oktobrī no Rīgas tiešraidē tiks rādīts pasākums “Great Taste – Zero Waste”, kura mērķis ir veicināt ilgtspējīgu pārtikas izmantošanas kultūru un rast risinājumus, kā samazināt pārtikas atkritumus. Vienas dienas konference pulcēs Baltijas jūras reģiona ekspertus un ieinteresētās puses, kas darbojas gastronomijas, pārtikas un atkritumu samazināšanas jomā.
Konference dos iespēju apmainīties ar zināšanām un pieredzi starp Ziemeļvalstīm, Baltijas valstīm un Poliju – valstīm ar atšķirīgu vēsturisko attīstību un pieredzi saistībā ar pārtikas atkritumu samazināšanu un resursu optimālu izmantošanu.
Vairumā gadījumu pārtikas atkritumus var pārvērst par vērtīgu resursu – ir pēdējais laiks mainīt pasaules uzskatus par pārtiku un tās izmantošanas veidiem. ES ik gadu atkritumos tiek izmests apmēram 88 miljoni tonnu pārtikas, ar kuru saistītās izmaksas lēšamas aptuveni 143 miljardu eiro vērtībā. Kamēr 20 % no kopējā saražotā pārtikas apjoma aiziet zudumos vai atkritumos, 33 miljoni cilvēku ik pārdienu nevar atļauties nodrošināt sev kvalitatīvu maltīti. Līdz ar to šobrīd vairāk nekā jelkad ir svarīgi cīnīties pret pārtikas atkritumiem.
“Pārtikas nozares nākotne ir inovatīvas pārtikas sistēmas, kurās nebūs vietas atkritumiem un kuras meklēs jaunus un radošus veidus, kā izmantot pārtiku mūsu reģionā. Šajā kopīgajā pasākumā mēs vēlamies pārrunāt savus sasāpējušos jautājumus un parādīt labākās prakses piemērus, kā šī reģiona šefpavāri rīkojas savos restorānos, lai samazinātu pārtikas atkritumus. Ar savu pieredzi un entuziasmu mēs ceram iedvesmot uz sadarbību arī citus reģionus, lai mazinātu pārtikas atkritumus, vienlaikus neatstājot novārtā tik ļoti svarīgo lieliskas garšas aspektu!” — Maija Kāle, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā padomniece, projekta “Pārtikas nākotnes tendences Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionā” vadītāja.
Pasākuma laikā Baltijas jūras reģiona vadošie pētnieki un vides NVO pārstāvji pastāstīs par jaunākajiem atklājumiem pārtikas patēriņa un pārtikas atkritumu jomā. EIT Food pārstāvji un citi eksperti prezentēs iespējamos risinājumus. Pasākums noslēgsies ar Polijas, Baltijas valstu un Ziemeļvalstu labāko šefpavāru diskusijām par kulinārijas jautājumiem. Galvenā uzmanība tiks vērsta uz konkrētām metodēm pārtikas atkritumu samazināšanai, ko konferences dalībnieki varēs īstenot savā ikdienas darbībā.
Pirms pasākuma Dānijas sociālais uzņēmums Rub & Stub vadīs praktisku meistarklasi šefpavāriem par pārtikas atkritumu samazināšanu. Pasākums “Great Taste – Zero Waste” paredz arī veicināt bezatkritumu pārtikas iniciatīvu “Zero Food Waste Manifesto”, kas tiks izstrādāta kā atklāts dokuments šī reģiona šefpavāriem, aicinot dalīties savā pieredzē un piedāvāt idejas, kā veidot nākotni bez pārtikas atkritumiem.
Konference tiks ierakstīta un rādīta tiešraidē no Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Rīgā, Latvijā, 12. oktobrī no plkst. 14.00 līdz 18.00. Dalība pasākumā ir bez maksas. Detalizēta programma ir pieejama šeit, un reģistrācija pasākumam jau ir sākusies.
Šo pasākumu organizē Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, EIT Food, Dānijas Karalistes vēstniecība Latvijā un Dānijas Kultūras institūts Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.
Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā darbojas ar mērķi veicināt Ziemeļvalstu un Latvijas sadarbību kopīgu interešu jomās. Konference tiek organizēta projekta “Pārtikas nākotnes tendences Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionā” ietvaros.
EIT Food ir Eiropas vadošā pārtikas inovāciju iniciatīva, kuras mērķis ir veidot ilgtspējīgu un nākotnē dzīvotspējīgu pārtikas nozari. Iniciatīvas īstenošanā piedalās lielākie nozares pārstāvji, jaundibināti uzņēmumi, pētījumu centri un Eiropas valstu universitātes.
Pasākums “Great Taste – Zero Waste” ir kā turpinājums sekmīgi īstenotajam projektam “Great Taste – Zero Waste”, ko 2020. gada sākumā Rīgā organizēja Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Dānijas Karalistes vēstniecību Latvijā.